TIPS för att underlätta sin odling!

Publicerad onsdag 25 maj 2022, 16:24

NYHETERHar du sv?rt att klara av din odlingslott! Det kan vara tillf?lligt eller mer permanent...

Här kommer några förslag som är bra att tänka på

1. Storlek. Vi har olika stora lotter, dvs hela lotter som är 40-50 m2. Du kan ha max två sådana lotter. Sen finns halva lotter (20-25 m2) och även några minilotter, ca 12,5 m2. Kan det vara en lösning att skala ner i storlek?

2..Medodlare. Att vara ex två personer som delar på ansvaret för lotten kan underlätta. Systemet med Medodlare är reglerat från föreningens sida. Medodlaren ska vara välinformerad om vad som gäller i föreningen, får samma infomejl som lottinnehavaren, är med i Medlemsmatrikeln osv.

3. Metoder. Man kan välja odlingsmetoder som underlättar. Några exempel är upphöjda bäddar med täckta gångar emellan, marktäckning, täckodling, direktsådd och att odla "på höjden". Man kan tillämpa "No-Dig"-metoden på delar av ytan, dvs man gräver inte på det traditionella sättet. Iställer skonar man maskarna och låter dom göra jobbet samtidigt som jorden byggs upp med grönmassa och kompost som ökar jordens mullhalt. Man använder en grep för att lufta jorden, vilket har många fördelar.

4. Välja växter. Att odla fler perenna växter kan vara en lösning. Bärbuskar eller perenna grönsaker är ofta tåliga och har utvecklat ett större rotsystem som inte är så torkkänsligt.

5. Tillfällig lösning. Kanske är man tvungen att hitta en tillfällig lösning med en annan odlare som kan bruka din lott under en hel säsong.

Det finns olika vägar att gå innan du ger upp din odling! Men en lott ska inte ligga "i träda" eller vara misskött.

Kontakta lottansvariga om du vill diskutera vidare...

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.