Aktuellt med vinranka som växer på friland på vårt område. I zon I - II, där vi befinner oss, går det att odla äkta vin, Vitis vinifera, men det finns också hybrider. Vinrankorna behöver klätterstöd. Av druvorna kan man göra juice, kompott och sylt, av bladen vinbladsdolmar. Recept finns på mjölksyrade vinblad under fliken Recept.
Beskärning. Det går att låta vinet sköta sig själv, men man får större och sötare druvor vid beskärning.
Sommarbeskärning gynnar druvorna: efter midsommar klipps alla skott tillbaka till 2-3 blad ovanför klasarna. man fortsätter beskära om plantan utvecklar sidoskott.
Uppbyggnadsbeskärning: sker i november/december. Första året klipper man ner alla huvudskott till 50 cm. Andra året klipper man ner huvudskotten till 1 m. Man kan ha ett eller två huvudskott, fler blir sällan bra. Sen kan man fortsätta forma plantan som man vill, men korta in årstillväxten på huvudskotten till max 50 cm.
Gödsling. Jorden behöver vara väldränerad men inte särskilt näringrik.
Förökning. Enklast är med avläggare. Sommarsticklingar fungererar också lätt. Vinterstickling kan vara lite trixigare.