Recept

Egenodlat är bäst!

Dolmar av vinblad, rödbetsblad, spetskål eller blad av målla

3 dl kokt bulgur, 1 fräst hackad gul lök, 1 pkt smulad fetaost, ½ finhackad chili, 1 msk spiskummin, salt och peppar, 1 dl hackad persilja + mynta, 1-2 finhackad färsk vitlök, 8-12 blad efter tillgång och storlek. Se nästa recept på hur du tillreder mjölksyrade vinblad.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och lägg en klick på varje blad. Vik in sidorna på bladet och rulla ihop. (Om vinbladen får ett lätt uppkok först, blir de mer lätthanterliga). Fyll botten på en kastrull, flera lager går bra. Lägg en assiette ovanpå (håller dolmarna på plats) och fyll på med vatten till fatet. Låt sjuda 8-10 min. Gott med yougurt till.

Som en resa till mellamöstern...

Mjölksyrade vinblad

Fyll en ren 0,5-liters burk med kallt vatten. Tillsätt 1 tsk salt. Rör om. Klipp av skaften på bladen. Lägg ett 10-tal vinblad på varandra och rulla ihop hårt. Packa rullarna i burken. Förslut. Placera burken på mörkt ställe i rumstemperatur i 3-5 dagar. Ställ sen burken i kylen och låt det eftermogna minst en vecka innan de börjar användas.

Lätt som en plätt...!

Ugnsbakad jordärtskocka med timjan och citron fritt efter Paul Svensson

Jordärtskockor, flingsalt, smör, timjan, citron

Sätt ugnen på 175gr, varmluft. Skrubba skockorna, inte skala. Skiva dom som hasselbackspotatis i tunna skivor men inte helt igenom. Lägg på plåt och pensla med smält smör, salta. Baka i ugnen ca 30 min tills de är mjuka, (innertemperatur 90gr) men strö över lite smulad el finhackad timjan efter halva tiden. Droppa över lite citronsaft innan serveringen.

Jordärtskockor skördas med fördel på våren, innan andra primörer finns tillgängliga. och då innehåller de också mindre inulin som gör magen gasig.

G-O-T-T

Vispad crème fraische "bearnaise"

2 dl crème fraische, 1 schalottenlök, ½ dl vittvinsvinäger + 1 tsk vatten, knippe dragon, salt och vitpeppar

Finhacka löken och koka mjuk i vinägern/vattnet tills vätskan kokat in. Finhacka dragonen. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.

G-O-T-T T-I-L-L-M-Y-C-K-E-T

Brynt rädisdressing till rädisor och andra grönsaker

blad från 12 rädisor, 1 dl avrunnen gräddfil, 2 msk färsk riven pepparrot, 3 msk brynt smör, salt

Skölj bladen och mixa med gräddfil, pepparrot och brynt smör. Smaka av med salt. Tips! häll krämen i små byttor till var och en, dippa grönsaker i.

A-N-N-O-R-L-U-N-D-A

Grönkålspistou inspirerad av Paul Svensson

200g grönkål, 50g spenat, 2 tomater, 1-2 vitlöksklyftor, 1 msk fransk senap, 3 dl kall (viktigt!) rapsolja, salt och svartpeppar

Mixa allt utom olja till en slät röra. Häll i den kalla oljan i en tunn stråle medam mixern går. Smaka av med salt och peppar. Kålkrämen är god till rostad jordärtskocka och potatis, och till vildsvamp, m.m.

Prova också att blanda i lite kallt vatten i den släta röran innan en mindre mängd olja mixas i.

B-A-R-A-N-Y-T-T-I-G-T

Grönkålspulver à la Paul Svensson

1 kg grönkål

Skär grönkål i mindre bitar och förväll hastigt i lättsaltat vatten. Torka i ugnen på en plåt, 60 gr i 4-5 tim.

Mixa när kålen torkat och känns krispig, till ett fint pulver. Dekorera gratänger, grytor och sallader med det gröna fina pulvret.

T-J-U-S-I-G-T

135:ans Rabarberpaj

(från Fredriks Fika)
Pajdeg:
150 g smör, 2 dl strösocker, ½ dl ljus sirap, ½ dl vispgrädde, 3 dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, ½ tsk salt
Fyllning:
300 g rabarber, 2 msk strösocker, ½ msl maizenamjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och skiva rabarbern och blanda med socker och maizenamjöl. Lägg dem i en pajform, ca 24 cm diameter.
Smält smör i en kastrull eller stekpanna, tillsammans med socker, sirap och vispgrädde. Blanda ner havregryn och vetemjöl blandat med bakpulvret och salt. Rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
Fördela jämnt över rabarbern. Grädda i ugnen ca 30 minuter.
Serveras med vaniljsås eller glass.

- J - Ä - T - T - E - G - O - T - T -

Pannbröd med kirskål
5 dl vetemjöl, ½ tsk salt, 2 msk rapsolja, 2 msk rapsolja att steka i alt smör, 2 dl ljummet vatten, 1 dl finhackad kirskål
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten. Bearbeta och knåda degen ca 10 min.
Dela degen i 8 delar och forma runda bollar, som får vila ca 15 min under plastfolie.
Kavla ut varje boll på mjölat underlag till ca 15 cm och stek efter hand i stekpanna på medelvärme. Använd eventuellt lite smält smör eller olja vid stekningen.
Äts direkt.
- S - N - A - B - B - T -
Rostad tomatsoppa
1 kg kvisttomater, ½ hel vitlök (kapad tvärsöver), 2 msk olivolja, 5 dl vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar, 1-2 dl grädde, salt och peppar
Till servering: gräddfil och några blad färsk basolika eller klippt persilja
Sätt ugnen på 200 gr. Skär tomaterna på hälften, skala löken i skär i klyftor och vitlöken mitt itu på tvärsen, skalet behålls på. Lägg allt i en form och ringla olivolja över. Vitlöken ska ligga med snittytan uppåt.
Sätt in i ugnen ca 50 minuter tills tomaterna och vitlöken fått färg och blivit rostade.
Koka under tiden upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
Ta ut tomaterna ur ugnen. pressa ut de nu mjuka vitlöksklyftorna. Häll tomater och lökar i biljongen och låt koka ihop lite.
Mixa soppan slät. Tillsätt grädde, salt, peppar och misa lite till. Låt få ett uppkok.
Servera med lite gräddfil ringlad över och basilika eller klippt persilja över.
- G - O - D - A - S - T - E - S - O - P - P - A - N -
  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.