Egenodlat är bäst! Dolmar av vinblad, rödbetsblad, spetskål eller blad av målla 3 dl kokt bulgur, 1 fräst hackad gul lök, 1 pkt smulad fetaost, ½ finhackad chili, 1 msk spiskummin, salt och peppar, 1 dl hackad persilja + mynta, 1-2 finhackad färsk vitlök, 8-12 blad efter tillgång och storlek. Se nästa recept på hur du tillreder mjölksyrade vinblad. Blanda alla ingredienser till fyllningen och lägg en klick på varje blad. Vik in sidorna på bladet och rulla ihop. (Om vinbladen får ett lätt uppkok först, blir de mer lätthanterliga). Fyll botten på en kastrull, flera lager går bra. Lägg en assiette ovanpå (håller dolmarna på plats) och fyll på med vatten till fatet. Låt sjuda 8-10 min. Gott med yougurt till. Som en resa till mellamöstern... Mjölksyrade vinblad Fyll en ren 0,5-liters burk med kallt vatten. Tillsätt 1 tsk salt. Rör om. Klipp av skaften på bladen. Lägg ett 10-tal vinblad på varandra och rulla ihop hårt. Packa rullarna i burken. Förslut. Placera burken på mörkt ställe i rumstemperatur i 3-5 dagar. Ställ sen burken i kylen och låt det eftermogna minst en vecka innan de börjar användas. Lätt som en plätt...! Ugnsbakad jordärtskocka med timjan och citron fritt efter Paul Svensson Jordärtskockor, flingsalt, smör, timjan, citron Sätt ugnen på 175gr, varmluft. Skrubba skockorna, inte skala. Skiva dom som hasselbackspotatis i tunna skivor men inte helt igenom. Lägg på plåt och pensla med smält smör, salta. Baka i ugnen ca 30 min tills de är mjuka, (innertemperatur 90gr) men strö över lite smulad el finhackad timjan efter halva tiden. Droppa över lite citronsaft innan serveringen. Jordärtskockor skördas med fördel på våren, innan andra primörer finns tillgängliga. och då innehåller de också mindre inulin som gör magen gasig. G-O-T-T Vispad crème fraische "bearnaise" 2 dl crème fraische, 1 schalottenlök, ½ dl vittvinsvinäger + 1 tsk vatten, knippe dragon, salt och vitpeppar Finhacka löken och koka mjuk i vinägern/vattnet tills vätskan kokat in. Finhacka dragonen. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. G-O-T-T T-I-L-L-M-Y-C-K-E-T Brynt rädisdressing till rädisor och andra grönsaker blad från 12 rädisor, 1 dl avrunnen gräddfil, 2 msk färsk riven pepparrot, 3 msk brynt smör, salt Skölj bladen och mixa med gräddfil, pepparrot och brynt smör. Smaka av med salt. Tips! häll krämen i små byttor till var och en, dippa grönsaker i. A-N-N-O-R-L-U-N-D-A
Grönkålspistou inspirerad av Paul Svensson 200g grönkål, 50g spenat, 2 tomater, 1-2 vitlöksklyftor, 1 msk fransk senap, 3 dl kall (viktigt!) rapsolja, salt och svartpeppar Mixa allt utom olja till en slät röra. Häll i den kalla oljan i en tunn stråle medam mixern går. Smaka av med salt och peppar. Kålkrämen är god till rostad jordärtskocka och potatis, och till vildsvamp, m.m. Prova också att blanda i lite kallt vatten i den släta röran innan en mindre mängd olja mixas i. B-A-R-A-N-Y-T-T-I-G-T
Grönkålspulver à la Paul Svensson 1 kg grönkål Skär grönkål i mindre bitar och förväll hastigt i lättsaltat vatten. Torka i ugnen på en plåt, 60 gr i 4-5 tim. Mixa när kålen torkat och känns krispig, till ett fint pulver. Dekorera gratänger, grytor och sallader med det gröna fina pulvret. T-J-U-S-I-G-T
135:ans Rabarberpaj |
- J - Ä - T - T - E - G - O - T - T -