Vad innebär ett medlemskap?

Som medlem i Gnistängens odlarförening blir du, förutom lycklig innehavare av en odlingslott, också en viktig del i en ideellt driven förening. Det innebär att utöver den tid du lägger på att odla dina grödor och vårda din lott, så förväntas du också ta del i det gemensamma arbetet med att vårda föreningen och all mark den arrenderar.

Den som blir medlem och alltså får ett nyttjanderättsavtal för en odlingslott, har ansvar för att den sköts enligt de regler som föreningen satt upp. Man har möjligheten att anmäla en medodlare om man tänker odla tillsammans med någon men det är alltså den som står på avtalet som har huvudansvaret för lotten. Man kan aldrig överlåta sin lott på en annan person utan lotterna fördelas efter kölistan.

Om man efter ett par säsonger känner att en odlingslott inte riktigt räcker till kan man ställa sig i internkö för att få ytterligare en odlingslott. För att få ännu en lott till krävs det att man sköter om och nyttjar den lott man redan har fullt ut och också tar sin del i det gemensamma arbetet. En odlare får ha max två lotter.

Det gemensamma praktiska arbetet i föreningen utförs framförallt på de fyra årliga arbetsdagarna, varav det är obligatoriskt att delta vid minst två. Utöver arbetsdagarna så hjälps vi alla åt med gräsklippningen av de gemensamma ytorna. Det arbetet schemaläggs årligen inom arrendets åtta olika kvarter. Det är också bra om du kan tänka dig att delta i styrelsearbetet, ett trevligt uppdrag som ger en bra insyn och förståelse för allt som sker i och kring föreningen. Det behövs alltid påfyllning, även i Fixargrupperna, av personer som gillar att samarbeta.

Det mest grundläggande av vad som förväntas av dig som odlare och föreningsmedlem kan du hitta i ditt eget nyttjanderättsavtal och här på webbplatsen. Se under rubrikerna För medlemmar, Dokument/Ordningsregler och Årets datum.

Det är viktigt att du tar del av den information som skickas ut per mejl. Tänk därför på att du anmält en mejladress som du har koll på under hela året, så jobbmejlen kanske inte är lämplig?

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.